Kvinde, kend din økonomi

Kvinder har traditionelt være mænd økonomisk underlegne

det præger stadig kvinder i 2020´erne

Indtil kvinderne begyndte at komme ud på arbejdsmarkedet midt i tresserne og tjene deres egne penge, var penge normalt ikke noget, kvinder skulle bekymre sig om. De passede børn og hjem og fik husholdningspenge hver gang manden fik løn. Det blev så kvindens opgave at administrere det beløb, et beløb, som måske slap op - eller som skulle række langt, hvilket var med til at styrke opfattelsen af, at der aldrig var nok (mangelparadigmet)

Det er den kultur og den arv vi stadig er påvirket af – og som er med til at give suget i maven når netbank åbner sig, uanset hvor mange tal, der står på din konto.

Kvinder har oftere fokus på fællesskab, tillid og omsorg – både i deres tankegang og i deres forretningsideer. Disse værdier spiller ikke sammen med bankers mindset – slet ikke en mandlig bankrådgivers.

👩‍💻 Da værdien af husholdning og omsorg ingen plads har i den nuværende økonomi, tæller dette arbejde ikke. Det er et kæmpeproblem – både set overordnet og for den enkelte kvinde. Her ligger også en historisk faktor, da kvinder jo netop i århundreder har taget sig af det usynlige og desuden i dag tager størstedelen af både barsel, forældreorlov og plejeorlov.

👩‍💻 Skyld og skam er tit forbundet med økonomi for en kvinde, også selvom hun har en god indtægt – bl.a. skammen over ikke at have ’nok styr på det’. Dette skaber på forhånd en underlegen position i en forhandling med en bank – også selvom kvinden har en god økonomi

👩‍💻 Kvinder har ofte en pengehistorie med fra deres (bedste)mødre: Kvinder har traditionelt været underlegne i forhold til mænd, når det gælder privatøkonomien, så selvom ens mor har haft en god stilling, kan hun godt have været økonomisk umoden. Denne umodenhed går i arv til vores døtre – med mindre, vi beslutter os for at bryde den.

Kvinde, stå stærkt - også økonomisk

Så længe du ikke kender din egen økonomi, er du afhængig

…afhængig af din mand, din far, din bankrådgiver, dine pengevaner eller et eller andet diffust, som har kontrollen over dig og dit liv.

Derfor er første skridt på rejsen mod at tage ansvar for dig selv og dit liv, at lære din økonomi at kende helt ind i dit økonomiske DNA. Det vil højst sandsynligt virke skræmmende og får sat turbo på din økonomisk frygt og angst, men det er et tegn til dig, om at du sætter en personlig udvikling i gang, som ikke vil stoppe. Den vil måske tage en pause en kort eller en lang periode, men den vil blive ved med at summe i dig, og pludselig en dag gør du det.

23.jpg

Kvinder slipper de økonomiske håndtag, når de flytter sammen med deres mænd. Men så bliver de skilt, og så bliver de nødt til at have mere viden om det. Det er ofte, når vi kommer i en livskrise som skilsmisse, dødsfald eller mister jobbet, at vi bliver tvunget til at kigge på vores økonomi,



citat fra interview med Lone Eriksen i Femina.

Læs hele artiklen her

"Jeg kalder Lone min økonomiske skytsengel. Hun skaber fuldstændig ro og orden i min økonomi og mit liv. Og samtidig prioriterer hun min opsparing højt, så jeg kan forfølge mine drømme."

Annedorte Ries - overlæge

  • Hvordan er din økonomi?

    Du fortæller dig selv de samme gamle pengehistorier igen og igen. Pengehistorierne gentager sig i det uendelige.
    Det bliver kedeligt - gør noget ved det.

  • Hvad vil du gerne i dit liv?

    Når det drejer sig om økonomi, pension, opsparing og økonomisk sikkerhed, lever de fleste kvinder som deres mor eller mormor i 50'erne.

    Sådan er det ikke i virkeligheden mere. Kvinder har udviklet sig - de mangler at blive opdater på penge

  • Hvad skal du gøre, for at leve dine drømme?

    Dine pengeoverbevisninger er påvirket af dine forældre, dine nærmeste omsorgspersoner, du havde som barn, af dine egen oplevelser og fra samfundet.

Kvinde, kend din økonomi

 

“At få styr på sin økonomi er som at starte et vægttab. Man skal blive bevidst om sine vaner for at ændre dem. Og det er nemmere at gøre sammen med én, der kan stå ved siden af og se, hvornår og hvorfor det går galt”

Lone Eriksen - citat i Ekstrabladet.